maanantai 22. heinäkuuta 2013

Hoikkaängelmä

Kokea se epätavallinen hetki, kun läpikotaisin tuttua maastoa lampsiessaan törmää ihan yhtäkkiä erikoiseen, odottamattomaan ja kertakaikkisesti räjäyttävään kasvilajiin. Niin siinä suunnilleen kävi, kun löysin uuden lajin umpitutulta niityltä Luopioisissa Rautajärvellä.

Aluksi poimin heinikon seasta pienet räpylännäköiset ängelmän lehdykät.

"Hmmm, kuiva niitty, siis sopimaton paikka keltaängelmälle ...jota kyllä kasvaa muutaman sadan metrin päässä. Mikä muu ängelmä kasvaa Etelä-Hämeessä, laidunniityllä? Lehdykät ovat ehkä vähän keltaängelmää suipompia, varma määritys kyllä vaatii vielä kukkia. Voiko se olla, voiko se olla? Kas, tuossa vieressä onkin täysin kukkiva kasvi, useamman vaaksan korkea, mutta ei vain hentona erotu hyvin taustastaan. Ison kukkaröyhyn pienissä kukissa nuokkuu pitkiä violettivartisia heteitä. Sehän todella on hoikkaängelmä!"

Sitten tuuletin.

 Kehälehtien pudottua hoikkaängelmän kukissa näkyvät lähinnä heteet:
violetit palhot ja keltaiset ponnet.

Kasvupaikka Rautajärven niityllä on kyllä arvokkaaksi tunnustettu perinnebiotooppi, mutta niin merkittävän kasvin kuin hoikkaängelmän (Thalictrum simplex) uusi esiintymä tuntuu itselleni pieneltä sensaatiolta. Olenhan sentään aiempina vuosina kiertänyt, välillä kontannutkin, laitumen läpi ja ympäri kymmeniä kertoja kasvien perässä. Sitä ennen saman niityn kasvisto on myös syynätty erittäin tarkasti perinnebiotooppikartoituksessa (v. 1996) ja Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksessa (2000-2006). Näissä tutkimuksissa on jo havaittu myös useat tällä hetkellä erittäin vähälukuiset harvinaisuudet (mm. keväthanhikki, nurmilaukka, ketonoidanlukko), muttei silti hoikkaängelmää. Itse olen tätä ennen löytynyt vain pari harvinaisempaa lisälajia, kevätkynsimön ja hiirenhännän, joita varhain kuihtuvina olisi mahdotonta havaita enää keskikesällä.

Hoikkaängelmän alalajeista kasvaa Suomessa kaksi, joista kaikki Etelä-Suomen kasvit kuuluvat ilmiselvästi nimialalajiin, etelänhoikkaängelmään (Thalictrum simplex ssp. simplex). Fantastista löytöä korostaakin se, että alalajin uhanalaisuudeksi on arvioitu vaarantunut, VU (Punainen kirja 2010). Koko Suomessa uhanalaisluokkiin kuuluviin kasveihin ei totisesti täällä päin joka paikassa törmää, paitsi ehkä ormioon Kukkian pääaltaan rannoilla. Retkeilykasvion kartan mukaan etelänhoikkaängelmä on Etelä-Hämeen maakunnassa yleinen muinaistulokas. Kasviatlaksen kartta taas osoittaa, että esiintymät keskittyvät suurimmaksi osaksi Päijät- ja Kanta-Hämeeseen akselille Iitti-Nastola-Lahti-Hollola-Asikkala-Hämeenkoski-Lammi-Tuulos-Hattula-Kalvola-Hämeenlinna. Jos tarkastelee vain Pirkanmaata, ei hoikkaängelmä-paikkoja ole vuoden 1950 jälkeen löytynyt montakaan: Ylöjärvi, Siivikkala ja Keijärvi; Pälkäne, Kärväntälä; Tampere, Teisko; Vammala, ratapiha. Maakunnan havaintojen mediaani sijoittuu selvästi viime vuosisadalle, mikä kielinee myös hoikkaängelmän taantumisesta. Toisaalta lyhyin matka Rautajärveltä aiemmin tunnetuille hoikkaängelmille Padasjoen Vesijaolla ei ole enempää kuin 20 kilometriä.

Vielä yhtenä etelänhoikkaängelmän hienouksista voi mainita, että sitä pidetään muinaistulokkaiden joukossa erityisenä arkeofyyttinä, jonka esiintyminen saattaa heijastelella hyvin vanhoja kulttuurikerrostumia (Aimo Nummi, Tuluskivi 2004). Löytyipä jälleen yksi kasvilaji lisää, mäkikauran, pölkkyruohon ja nurmilaukan lisäksi, osoittelemaan seudun vanhimpia asuinsijoja.

Hoikkaängelmä (Thalictrum simplex).

1 kommentti:

  1. Väitän nähneeni tuon siellä monena vuotena. Huomiota herättävän tummat lehdet, mitä millään muulla kasvilla siellä ei ole.
    K-K

    VastaaPoista