keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Soikkokaksikko

Soikkokaksikon viime näkemästä on vierähtänyt jo jokin vuosi aikaa. Kun selaan blogiani taaksepäin, näyttäisi neljä vuotta menneen. Kotinurkillani Rautajärvellä ei kasvista ole ollut sen enempää uusia kuin vanhojakaan havaintoja. Mielessäni olen luokitellut kasvin sellaisiin vaateliaisiin harvinaisuuksiin, joten löytäminen juuri täältä on enemmän epätodennäköisen puolella. Toisaalta olen aikoja sitten päätellyt, että on yksi metsä, seudun rikkainta lehtoa, josta se löytyy, jos on löytyäkseen. Monet kerrat retkeillessäni olen pitänyt silmällä tätä harvinaista kämmekkää. Muistan vielä sen, kuinka joitain vuosia sitten juhannuksena sateessa rymysin juuri samassa metsässä kämmeköiden perässä. Ja kastuin sillonkin litimäräksi kuten tänään. Valkolehdokkeja tuolloin löytyi paljon mutta nytpä ei. Löytyikin kauan niin kauan etsitty soikkokaksikko.

Ensin yksi kukkiva vana. Sen juurella kukattomia lehtipareja. Sitten näkyi useampikin kukallinen yksilö. Aivan elinvoimainen esiintymä siis eikä vain yksinäinen harhailija!

Luulen että soikkokaksikko samankaltaisensa valkolehdokin tapaan kuuluu sellaisiin kasveihin, kuten ehkä valtaosa Suomen orkideoista, joiden kukkiminen ja jopa versoaminen eri vuosina on erikoisen oikukasta. Totta kai pähkäilen taas jälleen kerran selitystä sille, miksi jokin kasvi ilmaantuu äkillisesti paikkaan, jossa olisin voinut nähdä sen jo kymmeniä kertoja aiemmin. Vierailinko väärässä hetkessä vai väärässä sopukassa?

Kasvistoltaan hulppean rikkaassa lehdossa massiivinen kielokolonia muodostaa tiiviin lehvästön vaahteroiden alle. Varjoisalla reunalla puiden alla on päivälläkin puoliksi pimeää eikä kielo viihdy kuten ei juuri mikään muukaan ruoho. Tiheän lehtipuuston lähes kasvittomaksi varjostama lehtometsän pohja on jo hyvin liki tyypillistä lehtoneidonvaipan elinlokeroa. Näyttää siltä, että myös soikkokaksikko sienijuurineen viihtyy hyvin täällä.

1 kommentti: