sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Hauska kasvi

Kuluvalla viikolla on ollut aika viileää ja kevään edistyminen tuntui hetkeksi seisahtaneen. Onneksi viikonloppua kohti sää on jälleen selvästi lämmennyt. Niinpä myös on täytynyt lähteä ulos liikkelle, jos aikoo pysyä kevään kukinta-aallon etenemisen kannoilla. Tänään suunnistin Helsingissä Malmille kevätkukka- ja linnoituskalliolle, missä keto-orvokit olivatkin jo täydessä kukinnassa ja kalliokielot tulossa.

Matkalla kuljin myös rakennettavana olevan kaupunginosan ohi, missä huomioni kiinnittyi huippuaikaiseen saunakukan runsaaseen kukintaan. Samalta joutomaakentältä huomasin myös lautasmaisen, maanpintaa pitkin kasvavan kasvin, jonka pienet keltaiset kukintomykeröt olivat avautumassa. Kasvutapansa mukaan kasvia olisi voinut luulla apilaksi, mutta tunnistin sen nurmimailaseksi.

Kasviatlaksessa nurmimailasen frekvenssi ruudulla 668:339 on viisi, joten kohtuullisen harvinainen satunnaiskasvi on kyseessä. Toki olen lajiin törmännyt Helsingissä jokusen kerran aiemminkin ja tyypillisemmässä pystysuuntaisessa kasvumuodossaan. Aiemmin joutomaakasviretkeni ovat kovasti painottuneet syksyyn ja loppukesään, mutta hauska huomata, että sopivan paahteisilla paikoilla voi tehdä jo näin keväisin kasvilöytöjä.


Medicago lupulina, Helsinki, Malmi 8.5.2011Ei kommentteja:

Lähetä kommentti