lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kevään alku

Maaliskuussa, kun kevätaurinko on pehmentänyt hankia sen verran, ettei suksilla pääse enää kevyesti liukumaan jäisellä pinnalla, alkaa kuumeisesti odottaa lumien sulamista. Tänä vuonna kevääntulo antoi taas vähän odottaa itseään ja lopulta huhtikuun ensimmäisen päivän jälkeen Ilmatieteen laitoksen lumenvahvuusmittarit alkoivat juosta vauhdilla taaksepäin ja hanget huveta. Lämpimien kevättuulten saattelemana vain viikon kuluttua varsinaisesta lumensulamisen alkamisesta ensimmäiset kevään pikku auringot eli leskenlehden kukat pilkistivät esiin.


Oikeastaan ensimmäiset löytämäni leskenlehdet taisivat olla varhaisimmat muutaman viime vuoden aikana, vaikka lumien sulaminen alkoi tavallista myöhempään. Tosin tänä vuonna ajoitukseni taisi olla täsmällisemmin suunniteltu ja intokin päästä takaisin kasvien pariin pitkän talven jälkeen tavallista suurempaa. Kaksi viikkoa sitten keräsin jo ensimmäisistä leskenlehdistä näytteen dokumentiksi vuoden 2011 kasvikauden alkamisesta. Huhtikuun jatkuessa miellyttävän lämpimänä on kasvien esiintulo jatkunut kaiken aikaa kiihtyvänä. Kävelyretkireitilläni Ala-Tikkurilassa Helsingin ja Vantaan rajalla Keravanjoen varrella olivat puutarhoista villiintyneet sinililjat, lumikellot ja ruttojuuret tulleet kukkaan yli viikko sitten. Viime viikolla eräänä aurinkoisena iltapäivänä otin kevätkukkakohteeksi Kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhan Kaisaniemessä. Italiantalventähdet, jouluruusut, unkarinsinivuokot ja muut eksoottisemmat varhaiskukkijat olivat hienossa kukoistuksessa.


Myös luonnon kevätkukista monet ovat heräilleet huhtikuun edetessä. Palmusunnuntaina 17.4. löysin Vantaalta jo runsaasti sinivuokkoja ja ensimmäiset valkovuokotkin. Valkovuokkojen näkeminen ja kuvaaminen oli pieni kasvikevään juhlahetki, sillä itselleni nuo olivat ennätysaikaisia. Kasvupaikkakin tammimetsän etelärinteellä oli toki erityisen suotuisa noin varhaiselle kukinnalle. Seuraavassa kuvien kera kuluvan kevään ensihavaintoja. Pääsiäisviikonlopuksi on lupailtu lähellä + 20 asteen lämpötiloja ja Luopioisten kasveista seuraavaksi lienee kukassa näsiä ja kenties kevätlinnunsilmäkin, jos löydän sen kasvupaikan. Pääkaupunkiseudulla alkavat puhjeta kukkaan pystykiurunkannukset, isokäenrieskat ja puistonurmikoiden mukulaleinikit. Uusi kevät on koittanut.
Tussilago farfara, kevään ensimmäinen. Helsinki, Suutarila 9.4.2011


Eranthis hyemalis, Helsinki, Kaisaniemi 13.4.2011


Hepatica nobilis, Vantaa, Tammisto 17.4.2011Anemone nemorosa, Vantaa, Tammisto 17.4.2011
Viola arvensis, Pälkäne, Rautajärvi 23.4.2011


Gagea minima, Pälkäne, Rautajärvi 23.4.2011


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti