sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Pajuasteri

Kasviruudulta 6813:3377 viimeksi löytynyt uusi kasvilaji on pajuasteri (Aster x salignus, synon. Symphyotrichum x salignum). Laji tai oikeasti risteymä ei ole odottamaton, sillä se kuuluu Suomessa leviäviin vieraslajeihin. Pajuasteria olen tavannut myös lähistöllä Luopioisissa aiempina vuosina ojanvarsissa, joihin se on hypännyt vierestä jostain vanhasta pihasta.

Tämä esiintymä on kyllä tietyllä tavalla erityinen, koska löysin sen heinikosta viljelemättömältä pellolta, jonka naapurissa ei ole kenenkään puutarhaa. Pajuasteri oli versonnut jo pieneksi kasvustoksi, joka on arviolta muutaman vuoden ikäinen ja tulkittavissa selvästi kaukolevinneestä siemenestä syntyneeksi. Samalla neliökilometrillä ei ole pajuasteria viljeltynäkään, vain syysasteria.

Aster x salignus. Luopioinen, Rautajärvi 20.9.2015.

Pajuasteri tuottaa syysasterin (Aster novi-belgii) ja säiläasterin (Aster lanceolatum) risteymänä fertiiliä siementä. Erään lähteen mukaan sen siemen olisi suureksi osaksi itämätöntä. Sen leviämispotentiaali on kyllä huomioitava, sillä kasvin siemenet pystyvät vaeltamaan matkoja tuulessa leijuen kuin voikukalla. Jos vain ehtivät kypsyä syksyssä myöhäisen kukinnan jälkeen. Toisen samanlaisen puutarhakarkurin löysin samalla ruudulla muutama syksy taaksepäin, kanadanpiiskun (Solidago canadensis), jonka kasvusto vankistuu vuosittain kylän matonpesupaikan vieressä. Oletettavasti tulossa on se aika, alkuvakiintumisen jälkeen, jolloin molemmat mykerökukkaiset kylväytyvät itsenäisesti laajemmalle ja juurtuvat pysyvästi luontoon.

Solidago canadensis. Luopioinen, Rautajärvi 19.10.2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti