lauantai 3. toukokuuta 2014

Kevätlinnunsilmät

Kasvikausi on vauhdissa. Olen tavannut kevään mittaan monta erikoisen varhaista kukkaa. Esimerkiksi runsas rentukan kukinta ennen vappua menee jo poikkeuksen puolelle. Vuoden ensimmäinen huippulöytökin tuli aikaisena.

Kevätlinnunsilmä (Chrysosplenium alternifolium) on kokoisekseen erityisen näyttävä ja huomionkiinnittävä kasvi, kirkkaankeltaisine latvoineen, silloin kuin se kukkii. En ole koskaan ennen nähnyt sitä Luopioisissa Rautajärvellä, vaikka olen sitä viime keväinä etsinyt purokorpien sammalista. Ja nyt se sitten ilmiintyi, vieläpä ihan lähelle, tutuimmalle havaintopiirille. Kevätlinnunsilmä osaa valita kasvualustansa: rehevässä lehtimetsikössä vettä tihkuvan märän juovan sammalet. Siinä sitä kasvoi ihan runsaasti kolmen askeleen matkalla, ei vierellä eikä missään muualla.

Kasviatlaksen mukaan kevätlinnunsilmä on kohtalaisen yleinen Etelä-Suomen lehtoseuduilla. Omalla kasvikartallani se kuuluu silti ryhmään harvoin ja onnella nähdyt lajit. Melkoinen yllätys on, että laji puuttuu vielä kokonaan tältä sadan neliökilometrin perusruudulta, 681:337, vaikka seudun kasvistoa on tutkittu vuosikymmenet. Mahdollisia kasvupaikkoja kyllä esiintyy itse kasvia enemmän. Lieneekö se hitusen vaativa tai oikukas? Jälleen upea lisäys tämä on myös vuosia tutkimani kasviruudun 6813:3377 lajiluetteloon. Vuosi vuodelta kasvava luonnonkasvien lajimäärä on aina tarkistamatta, mutta olisikohan se linnunsilmien jälkeen 396 kappaletta.

Chrysosplenium alternifolium. Luopioinen, Rautajärvi 3.5.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti